Златисти пясъци и безкрайни вълни – ако застанете на брега на океана в американския щат Калифорния това е картината, която ще обагри очите ви. За съжаление обаче голяма част от бреговата линия на щата може да изчезне до 2100 г.

Според ново проучване между 25 и 70% от калифорнийските плажове могат да бъдат отмити, а златистият пясък да бъде превърнат в скалист бряг. Причината – климатичната криза, която вече води безмилостни последици за околната среда след себе си.

Плажове в Калифорния
Снимка: iStock

В проучването са използвани сателитни данни, събрани през последните 20 г., за да се изследва 1100-километровото крайбрежие на Калифорния. Изследователите от Геологическата топографска служба на САЩ (USGS) използват тези сателитни изображения в комбинация с модели за покачване на морското равнище, предизвикано от климатичната криза, пише „Гардиън“.

Изследователите посочват, че размерът на покачването на морското равнище ще зависи от това колко голям ще бъде въглеродният отпечатък в атмосферата в следващите години.

Сегашното изследване е продължение на проучване от 2017 г., проведено от същите изследователи и посветено на скоростта на крайбрежната ерозия в Южна Калифорния, тогавашните резултати показват, че между 31 и 67% от плажовете в Калифорния могат да изчезнат.

"Плажовете са емблемата на Калифорния и потенциалът за загуба на тази идентичност е реален", пише Шон Витоусек, изследователят, ръководил както проучването от 2017 г., така и настоящото.

Той допълва, че загубата на плажната ивица ще изложи на риск инфраструктурата, бизнеса и домовете. В проучването се посочва, че възстановяването на естествените пясъчни дюни също може да помогне за защитата на плажовете.

Загубата на плажове може да има последващи ефекти и върху населението, което живее във вътрешността на страната.

Плажове в Калифорния
Снимка: iStock

Плажовете, с които Калифорния се е прославила, вече се променят - проучване на USGS от 2009 г. установява, че около 40% от плажовете вече са подложени на дългосрочна ерозия. Проблемът е съществен и 14 години по-късно, като процентът на изчезващите плажове се увеличава.

Авторите на изследването стигат до заключението, че ще са необходими значителни управленски усилия, за да може плановете да се съхранят в днешния им вид.