Китай заяви, че гигантският му телескоп „Небесно око“ може да е засякъл признаци на извънземни цивилизации, според доклад на подкрепяния от държавата вестник Science and Technology Daily, който след това е изтрил доклада и публикациите за откритието, пише time.com.

Теснолентовите електромагнитни сигнали, засечени от най-големия радиотелескоп в света „Небесно око“, се различават от предишните и екипът продължава да ги изследва, се казва в доклада, като се цитира Джан Тонджи, главен учен на екипа за търсене на извънземни цивилизации, създаден съвместно от Пекинския педагогически университет, Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките и Калифорнийския университет в Бъркли.

Не е ясно защо докладът очевидно е бил премахнат от уебсайта на "Наука и технологии",  въпреки че новината вече беше започнала да се разпространява в социалната мрежа Weibo и беше разпространена от други медии, включително държавни, пише изданието. 

През септември 2020 г. "Небесното око", който се намира в югозападната китайска провинция Гуейджоу и е с диаметър 500 метра, официално стартира търсенето на извънземен живот.

През 2020 г. екипът открива два набора от подозрителни сигнали, докато обработва данните, събрани през 2019 г., а през 2022 г. открива още един подозрителен сигнал от данните за наблюдение на екзопланетни обекти, пише в доклада.

Китайският апарат "Небесно око" е изключително чувствителен в нискочестотния радиодиапазон и играе решаваща роля в търсенето на извънземни цивилизации.

Подозрителните сигнали обаче биха могли да бъдат и някакъв вид радиосмущения и изискват по-нататъшно разследване, обясняват експертите.