Русия навлиза в третата година от война в Украйна със значителни средства в държавната хазна, благодарение на рекордните 37 млрд. долара от продажбата на суров петрол на Индия миналата година.

Голяма част от този петрол е рафиниран от Индия и след това изнесен в САЩ като петролни продукти на стойност над 1 млрд. долара, съобщава Си Ен Ен.

Медията се позовава на данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Те показват, че Индия  е увеличила покупките си на руски суров петрол над 13 пъти след началото на войната на 24 февруари 2022 г.

Въпреки че продажбите на руски суров петрол за Индия не подлежат на санкции и са напълно законни, изследването на маршрутите за корабоплаване от експерти сочи, че този огромен обем пратки включва т. нар. „сенчест флот“ от танкери за суров петрол. Той е създаден специално от Москва, за да се опита да прикрива с кого и как търгува въпреки санкциите.

Журналисти на Си Ен Ен стават свидетели на подобна операция на гръцко пристанище по-рано този месец. Два петролни танкера – единият масивен, другият по-малък – са разположени един до друг за прехвърляне от кораб на кораб на суров петрол. По този начин се прикрива произходът и крайната му дестинация.

Десетки подобни трансфери се случват всяка седмица в Лаконския залив на Гърция, удобна точка по пътя към Суецкия канал и азиатските пазари, казват анализатори.

Така средствата, които си набавя Кремъл въпреки санкциите, поставят Русия в по-добра позиция да поддържа продължителна война с Украйна.