Стотици хиляди животи, разруха и много бежанци – войната в Украйна две години по-късно.

Снимка: bTV Новините

В Харков са специалните пратеници репортерът Стоян Георгиев, операторът Александър Осиченко и Марио Николчев.

Харков е с мащабите на София, а квартал „Северна Салтовка“ е колкото столичния квартал „Люлин“. Преди две години, когато започва войната още на втория ден руската армия стига точно до този квартал.

Снимка: bTV Новините

„На някой от местата има по един-двама души в блок. Разрушените блокове се събарят. Харков е в тежка ситуация, тъй като той е подложен на ежедневни бомбардировки. През септември 2022 г., когато украинската армия направи своята успешна контраофанзива тя успя да оттласне руската армия от Харков“, разказа Стоян Георгиев.

Той обясни, че Харковска област към този момент е в центъра на събитията и след превземането на Авдеевка ще бъде най-горещата точка на конфликта. „От всички източници от едната и от другата страна става ясно, че се струпват  сериозни сили при град Купянск, който е на около 100 км от Харков. Там в момента се провежда задължителна евакуация на населението. Самият Харков е в много тежко положение, защото е твърде близо до руската граница – на 35 км. Противовъздушната отбрана на Украйна много трудно прихваща балистичните ракети“, добави Стоян Георгиев.

Снимка: bTV Новините

„Ежедневието в Харков е много трудно, тъй като в 21 часа светлините в града угасват, за да не могат да бъдат виждани целите от руската армия. Децата ходят на училище в метрото, защото някои от училищата вече са разрушени“, обясни той.

"Украйна вече е на ръба" 

„Украйна вече е на ръба на това да могат да оцеляват войниците на фронта, защото те имат от тези снаряди, за да отбраняват своята територия. Преди около една година Европейския съюз обеща и договори да достави 1 млн. снаряда на Украйна в рамките на тази година, но бяха доставени около 500-600 000. Липсата на тези снаряди се изразяват в човешки жертви. Това е и причината за загубата на Авдеевка", разказа Стоян Георгиев.

Той подчерта, че няма фамилия, в която да няма загинал от тази война. "Вече всеки един човек лично преживява това. Украинците не са загубили духа си", каза той.