Британска тийнейджърка, изчезнала при атака на „Хамас“, е мъртва. Момичето е в неизвестност след нападението на терористичната организация в южната част на Израел. Членовете на семейството ѝ потвърждават пред Би Би Си, че е била убита.

13-годишната Яхел изчезва, след като бойци нападат кибуц Беери и убиват родената ѝ във Великобритания майка Лиана. Сестрата на Яхел Ноя, на 16 години, и израелският ѝ баща Ели все още са в неизвестност.

Семейството на Яхел казва, че тя е била „пълна с приключения и пакости“.

„Красива Яхел. Сноп от необуздана енергия и радост, с дързост, на която не можеш да не се усмихнеш, и с остър ум. Пълна с приключения и пакости, тя ще ни липсва завинаги, но сме благодарни за светлината, която внесе в живота ни за твърде краткото време, през което беше с нас“, казват опечалените близки.

Роднините, които се намират в Обединеното кралство, казват, че семейството ги е посещавало поне веднъж годишно, и разказват за „радостта по лицата на момичетата, когато са отваряли подаръците.

Майката на 13-годишната Яхел – 48-годишната Лиана, за първи път се премества в Израел като доброволец в кибуц, когато е на 19 години, преди да се установи там за постоянно.

„Тя изживя прекрасен живот и ще липсва много на съкрушеното семейство и приятелите, които оставя след себе си“, добавят роднините. 

По думите им Лиана е била „обичана дъщеря, сестра, майка, леля и приятелка, която е обогатила живота на всички, които са имали щастието да я познават и обичат“.

Когато бойците на „Хамас“ започват да обстрелват Южен Израел с ракети на 7 октомври, Лиана изпраща съобщения на членовете на семейството си, за да каже, че чува наблизо стрелба и викове на арабски език.

Живеейки толкова близо до бариерата в Газа, тя познава сигналите за сигурност, но има казва, че това е „съвсем друга история“.

Братът на съпруга ѝ Йоси, съпругата му Нира и трите им дъщери също попадат в атаката. Йоси и едно от децата му официално са обявени за заложници.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак съобщи, че най-малко шестима британски граждани са загинали, а други 10 души са в неизвестност при конфликта в Близкия изток.

Той заяви, че „Хамас“ е отговорна за убийството и предполагаемото отвличане на британски граждани. Запитан дали правителството се опасява, че някои от десетте изчезнали британски граждани са държани в плен, официалният говорител на Сунак каза: „Ситуацията е динамична“.

През последните дни около 500 британски граждани са напуснали Израел с полети от британското правителство.