Нови мирни преговори за Украйна започнаха в Минск между украинското правителство и проруските сепаратисти, предаде Франс прес.

Бившият украински президент Леонид Кучма, който представлява Киев, заяви пред журналисти, че "се надява тази среща да позволи постигането на напредък", като подчерта необходимостта от "постигане на примирие", тъй като подписаното споразумение на 5 септември е нарушавано почти всеки ден.

"Надяваме се да подпишем документ, който отразява нашата позиция относно "специалния статут", предложен от Киев на областите под контрола на бунтовниците", заяви в началото на срещата "премиерът" на "Донецката република" Александър Захарченко.

Преди дни Върховната Рада прие закон, който дава на Донбас самоуправление и даже възможност да развива самостоятелно по-близки отношения с Русия, като освен това щетите по инфраструктурата, причинени от военните действия, ще се отстранят с правителствена помощ.

Друг лидер на сепаратистите Андрей Пургин заяви преди това, че на срещата ще бъде обсъден приоритетно "специалният статут". Предложението на Киев за специален статут беше прието радушно от Москва, но бунтовниците засега отхвърлят всяко предложение, идващо от украинските власти, относно територията, за чиято независимост настояват.

Леонид Кучма подчерта от своя страна, че преговорите в никакъв случай няма да се водят в ущърб на териториалната цялост на Украйна. Контактната група се събира за трети път в Минск в опит да прекрати петмесечните боеве, при които загинаха около 2900 души.

Освен бившият президент Кучма на срещата присъстват четирима представители на бунтовниците от Източна Украйна и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов. Тя се провежда в присъствието на представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Москва иска редакция на споразумението между Украйна и ЕС

Русия е поискала от ЕС да промени Споразумението за асоцииране с Украйна, в което се включва и договор за свободна търговия, съобщи АФП.

В писмо с дата 15 септември, изпратено до европейския комисар за търговията Карел де Гухт, руският министър на икономиката Алексей Улюкаев иска „или определяне на ясен мандат” или „подготвяне на предложения за въвеждане на промени в Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна”.

В писмото се казва още, че промените трябва да включат в текста „формулировки с ограничителен от юридическа гледна точка характер, за да разсеят опасенията на Русия”.

Европейски източник потвърди съществуването на това писмо, като допълни, че ЕК подготвя отговор.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната