Семейството на американско-палестинската журналистка Ширин Абу Акле, убита през май по време на операция на израелската армия на окупирания Западен бряг заяви, че иска да се срещне с американския президент Джо Байдън по време на предстоящата му обиколка в Близкия изток. Те осъждат заключенията на американското разследване за инцидента, предаде "Франс прес".

В писмо, адресирано до американския президент и написано от брата на убитата кореспондентка на телевизия "Ал-Джазира" Антон Абу Акле, семейството на жертвата "се чувства предадено от достойния за съжаление отговор" на американското правителство за обстоятелствата на гибелта на журналистката.

Семейство Абу Акле иска среща с Джо Байдън по време на предстоящата му визита в региона с цел той да чуе лично тревогите и исканията на близките на убитата журналистка.

Ширин Абу Акле беше улучена от куршум и убита, докато отразяваше на 11 май операция на израелската армия в Дженин, на окупирания Западен бряг, припомня "Франс прес".

Автономната палестинска власт се довери на САЩ да направят балистична експертиза, а Вашингтон се ангажира предаде резултатите от нея на палестинците.

В понеделник Държавният департамент на САЩ каза, че смъртта на журналистиката вероятно е причинена от стрелба от позиции на израелските въоръжени сили, но според американски служители няма причина да се предполага, че става дума за умишлено убийство.