Свръхсекретният подводен апарат, в който загинаха 14 руски подводничари, е с ядрен двигател. Това докладва министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на руския президент Путин, предаде „Ройтерс” като се позова на съобщение на сайта на Кремъл.

Ядреният реактор на борда е напълно изолиран, е посочил още Шойгу. Пожарът е избухнал в акумулаторния отсек на подводния апарат: „Ядрената енергийна установка на този апарат е напълно изолирана и там няма никакви хора. Освен това, при действията на екипажа, са изпълнени всички необходими мероприятия за защита на реактора, той е в напълно работен режим”.

Това давало надежда за „възстановяване на апарата в достатъчно кратки срокове”. Министърът уточни, че в този случай ремонтът е не само възможен, но и задължителен.

Шойгу е посочил също, че разпространилият се пожар в акумулаторния отсек е станал основна причина за злополуката. 

На работна среща с Шойгу президентът Путин е разпоредил екипажът на дълбоководния апарат да бъде предложен за държавни награди.

Руските власти бяха критикувани, че се опитват да прикрият подробности от инцидента, станал докато моряците изследвали морското дъно край Арктика.

/БТА/