Част от информацията, свързана с гибелта на руските подводничари, е държавна тайна и няма да бъде оповестявана. Това каза говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитри Песков.

Става въпрос за детайлите около случая, като например  за кой дълбоководен спускаем апарат става въпрос – именно там е възникнал пожара, както и за коя подводница.

„Върховният главнокомандващ разполага с цялата информация, но цялата тази информация не е публична, тези данни са абсолютно секретни. Така че е напълно нормално, че това не се разкрива”, коментира Песков.

По думите му Путин е бил информиран за случилото се незабавно, въпреки че за инцидента беше оповестено на 2 юли, или ден, след като се е случил.

14 руски подводничари са загинали при пожара на борда на дълбоководен спускаем апарат в териториалните води на Русия. Според официалната информация екипажът е извършвал батиметрични изследвания.

През 2000 г. руската подводница „Курск” потъна в Баренцово море след две експлозии на борда. Тогава загина целия екипаж от 118 моряци.