14 моряци са загинали при пожар на руска научноизследователска подводница на 1 юли, съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Инцидентът е станал при биометрични измервания в руски териториални води. Опожареният съд е научноизследователски дълбоководен апарат за изследване на морското дъно.

Подводничарите са загинали в резултат на задушаване с дим. В съобщението се отбелязва, че благодарение на самоотвержените действия на екипажа пожарът е бил потушен.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента дълбоководният апарат се намира във военноморската база в Североморск. Руският президент извика спешно министъра на отбраната и нареди пълно разследване на инцидента. 

„Това не е обикновен плавателен съд, а научноизследователска подводница. Екипажът е бил от едни от най-опитните ни моряци. Според докладите 7 от 14те загинали са първокласни капитани, а двама са герои на Русия. Това е голяма загуба за флота и за цялата ни армия”, заяви Путин.

Морските служби в Норвегия следят за изтичане на радиация от подводницата, аварирала в района на Мурманска област. Към момента няма данни за завишени стойности.