Кървави атентати помрачиха Великденския празник в Шри Ланка. При серия нападения срещу църкви и хотели в столицата Коломбо загинаха над 210 души.

Снимка: Reuters

Ранените са 450. Терористичните актове най-вероятно са дело на радикални ислямисти, но засега нито една групировка не е поела отговорност за нападенията. 

Властите на Шри Ланка са задържали седем заподозрени за участие в атентатите. При акцията са загинали трима униформени.

Снимка: Reuters


Първите 6 експлозии са станали почти едновременно. Последвали са още две. Нападенията са извършени от терористи-камикадзе.

Снимка: Reuters

Най-много жертви – над 50, има в катедралата в градчето Негомбо, северно от столицата.

25 вярващи са загинали в църквата в Батикалоа на източния бряг. Атакувана е и катедралата Свети Антоний в столицата, която е исторически паметник.

Експлозии отекнаха и в три луксозни хотела, посещавани предимно от чужденци. По информация на посолството ни в Индия към този момент няма данни за пострадали български граждани.

От МВнР допълват, че в един от засегнатите хотели в град Коломбо се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството ни в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост.

Снимка: Reuters

През следващите два дни училищата и обществените сгради в страната ще останат затворени, въвежда се и полицейски час.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск почете паметта на жертвите и изрази съпричастност с техните близки и ранените.

„Скъпи братя и сестри, научих с огромна тъга и болка за нападенията, които днес, на Великден, предизвикаха болка и скръб в Шри Ланка. Искам да изразя топлата си съпричастност с християнската общност, нападната по време на молитвата, и към всички жертви на това безогледна жестокост. Поверявам на Бог душите на всички загинали и се моля за всички ранени и за всички страдащи от тези драматични събития”, каза папата във великденското си слово.

Снимка: Reuters

Това са най-кървавите нападения от края на дългогодишната гражданска война с тамилските сепаратисти, която приключи преди едно десетилетие.