Седем българчета са леко пострадали при взрива на камион-цистерна на магистрала край летището в Болоня по-рано днес. Те са ученици от професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в Силистра и са се оказали в района на катастрофата. По-голямата част от тях са с леки наранявания, съобщиха от МВнР.

При инцидента загинаха най-малко трима души, а други 70 бяха ранени.

Младежите са част от група от общо 20 единайсетокласници от учебното заведение, които са на практически стаж в местна фирма в Италия. Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, сред които няма пострадали.

„Това е едно нещастие, децата са отивали да си купят нещо в близкия магазин, когато на магистралата гръмва цистерната и от ударната вълна, това се е получило, заяви за bTV Марин Ботев, началник на РУО-Силистра.

Генералният консул на България в Милано Росен Руфев потвърди, че почти всички са с леки наранявания и в момента започват да ги изписват от болниците.

По информация на директора на гимназията, която също пътува с групата, двама от младежите вече са изписани. По-късно тази вечер или утре сутрин се очаква да бъдат изписани още трима от учениците.

По-тежко е пострадал един ученик, който е с наранявания в областта на долните крайници без опасност за живота, транспортиран е до болница в град Чезена.

Почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини тази вечер ще посети болниците в района, където са настанени българските младежи заедно с преводач от български език, за да получи по-изчерпателна информация за състоянието на учениците.

Установен е контакт с родителите на децата.

Снимка: Туитър

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици.  Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място. 

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 00393337826043