Консервативният лидер Себастиан Курц започна днес преговори с евентуални коалиционни партньори, след като на предсрочните парламентарни избори миналия месец неговата Австрийска народна партия (АНП) не успя да събере необходимото мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство, предаде Ройтерс.

Курц не изключва възможността да управлява с която и да е от другите четири партии в парламента и започна проучвателни разговори с класиралите се на второ място социалдемократи и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), която е на трето място.

Преди да се срещне с лидера на социалдемократите Памела Ренди-Вагнер той каза пред репортери, че целта му е да подобри австрийската политическа култура след изпълнена с клевети предизборна кампания и да потърси начини за сътрудничество между партиите в парламента.

"Най-важната цел, разбира се, в средносрочен план е да се състави стабилно и трайно правителство", заяви Курц. Утре той ще се срещне с останалите две партии – Зелените и "Нова Австрия".