Сблъсъци между силите на реда и салафисти имаше в столицата Тунис, както и в Кайруан, след като туниските власти не разрешиха конгрес на салафисткото джихадистко движение Ансар Ашриаа в този град.

Тъй като не можаха да се съберат в Кайруан, на 150 км от столицата – градът бе блокиран от внушителни полицейски сили – салафистите призоваха поддръжниците си да демонстрират в Етаданем – салафистка крепост на 15 км от столицата.

Салафистите вдигнаха барикади по улиците с помощта на запалени автомобилни гуми и хвърляха камъни срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ и предупредителни изстрели

В подкрепа на полицаите пристигнаха бронетранспортьори на националната гвардия и камиони на армията, за да помогнат в разгонването на активистите на Ансар Ашриаа.

По същото време избухнаха сблъсъци и в Кайруан. Салафистите се барикадираха зад оградната стена на джамия в центъра на града и замеряха полицаите с камъни. В отговор силите на реда изстреляха гранати със сълзотворен газ.

Туниското правителство, ръководено от ислямистката партия Енахда, призна в началото на май присъствието на въоръжени групи на "Ал Кайда" на своя територия и забрани годишното събиране на Ансар Ашриаа, определяйки го като заплаха за сигурността на страната.

Дълго време Енахда бе обвинявана в толерантност към салафистите - най-радикалната сред екстремистките ислямски групировки, появили се в Тунис след революцията от 2011 г. Властите обаче втвърдиха позицията си, след като шестнадесет военнослужещи и жандармеристи бяха ранени в края на април-началото на май от мини поставени от въоръжени групи на границата с Алжир.

Ансар Ашриаа от своя страна обвинява Енахда, че води антиислямска политика и заплашва правителството с война.

Водачът на салафистите Саиф Алах Бин Хюсейн, наричан Абу Иядх, е ветеран от Афганистан, бил се в редовете на "Ал Кайда".

Извънредно положение, което дава големи правомощия на армията и силите на реда, е в сила в Тунис от януари 2011 г. и падането на режима на Зин ал Абидин бен Али.