Виетнамското видео предизвикателство в интернет #ghencovychallenge накара милиони да си мият ръцете.

Куанг Данг измисля хореография към песента на виетнамския дует Ерик и Мин, която виетнамското здравно министерство разпространи в интернет преди месец.

Куанг Данг е един от най-известните виетнамски хореографи. Професионално се занимава с танци от 2012г. В началото на месец март неговото име стана популярно по целия свят, след като превърна в движения посланията на песен за COVID-19. 

Изпълнители са Ерик и Мин - известен виетнамски дует, а текстът дава указания на хората как по ефективен начин да си мият ръцете, да не си докосват очите, носа и устата, както и да ограничат срещите с други хора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Миналият месец Министерството на здравеопазването се свърза с мен и ми показа демото на песента. Попитаха ме как би било възможно да направим посланието на песента да стигне по-добре до хората. Решихме да направим танцово предизвикателство. Преди месец тъкмо си бях направил нов акунт в „ТикТок“. Дадоха ми възможност да избера част от песента и да я направя танц към нея. Публикувах я в акаунта си и така започна всичко“, разказва Куанг Данг

"ТикТок" подобно на други социални платформи, беше залят от видеоклипове за COVID-19. С повече от 1,5 милиарда изтегляния по целия свят, "ТикТок" вече е неразделна част от атмосферата за социално споделяне, където хората се обръщат за информация и развлечения ежедневно.

Снимка: btvnovinite.bg

Профил там вече има и Световната здравна организация, за да информира хората и предотврати разпространението на фалшиви новини, предизвикващи страх и паника.

Снимка: btvnovinite.bg

„В началото  очаквах, че моите почитатели семейство ми ще харесат танца и може би ще се опитат да се впуснат в предизвикателството, но никога не съм очаквал, че този танц ще стане толкова популярен - първо в Америка, а след Италия, Япония, Китай и сега вече и по целия свят“, споделя още хореографът.

Хиляди по света публикуваха в интернет видеа с #ghencovychallenge, в които повтарят движенията и пеят. Сред тях и шоу знаменитости, спортисти, лекари, учители и полицаи. Дори водещият на американското късно шоу Джон Оливър определи песента като невероятна, защото движенията са прости и лесни за запомняне и така хората няма да забравят да спазват превантивните мерки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията в момента във Виетнам става все по-сериозна и по-сериозна. Всеки ден имаме нови и нови заразени. Хората вече не могат да излизат толкова често. Опитваме се да си стоим повече вкъщи и да се вслушваме в съветите на правителството. Моят танц, може би, не може да лекува, не може да победи коронавируса, но младите хора, слушайки песента, изпълнвавайки движенията - запомнят посланието", добавя хореографът.

В средата на февруари Виетнам беше от страните с най-малко регистрирани случай на коронавирус - 16, от които всички излекувани. Според Куанг това се дължи на това, че правителството е взело мерки достатъчно рано.

Снимка: btvnovinite.bg

Месец по-късно, през март, обаче Виетнам регистрира нови 70 случая, а броят им през последната седмица вече надхвърля 200. Затова правителството им налага временни мерки на полетите от и до страната, както и домашна карантина за жителите.