Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея, насочени против контрабандата по море, осъществявана от КНДР, с която Пхенян получава петрол и да продава въглища, заобикаляйки предишните ограничения, наложени от Съвета за сигурност.

По искане на САЩ в черния списък са включени 27 кораба, 21 корабни компании и едно физическо лице, предаде Ройтерс. 15 от корабите са севернокорейски, пет от санкционираните компании са базирани в Китай, а физическото лице е тайвански бизнесмен. 12-те кораба, които не са севернокорейски, подлежат на глобална забрана за влизане в пристанища и трябва да бъдат отписани от регистрите, а 15-те севернокорейски подлежат на замразяване на авоарите, 13 от тях – на глобална забрана за влизане в пристанища.

Тайванецът Цанг Юнг Юан е обвинен, че координира севернокорейския износ на въглища със севернокорейски брокер, опериращ в трета страна. Той подлежи на замразяване на авоарите и забрана на пътуванията.

Авоарите на санкционираните корабни компании трябва да бъдат замразени, посочва Ройтерс. В списъка са две китайски компании – Shanghai Dongfeng Shipping и Weihai World Shipping Freight, които са обвинени, че техни кораби са транспортирали севернокорейски въглища. Три са базирани в Хонконг, по-специално Huaxin Shipping, която доставила севернокорейски въглища на Виетнам през октомври 2017 г. Освен това 12 севернокорейски фирми са обвинени, че са участвали в незаконни доставки на петрол и горива.

Останалите санкционирани компании са базирани в Маршаловите острови, Сингапур, Панама и Самоа.

Миналия месец Вашингтон поиска санкционирането на 33 кораба, 27 корабни компании и един тайвански бизнесмен. Китай отложи решението на 2 март, без да посочи причина, а 15-членният Комитет на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу КНДР работи с консенсус. Завчера САЩ предложиха съкратен списък, който вчера беше одобрен единодушно, отбелязва Ройтерс.

Снимка: Reuters

Единодушното одобряване на този исторически пакет от санкции е ясен знак, че международната общност е единна в усилията ни да поддържаме максимален натиск над севернокорейския режим, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли в писмена декларация, цитирана от АП и ТАСС.

Използвани са материали на БТА