Съветът на ЕС не постигна единодушие за определяне на дата за начало на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония. Това съобщи след края на заседанието Тути Тупурайнен от финландското председателство на Съвета, цитиран от БТА.

Общо 25 от 28 държави в ЕС подкрепиха определянето на дата, уточни на пресконференция еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан.

Позицията на България е подкрепа, но с условия - да бъдат решени спорните исторически въпроси.

Тупурайнен поясни, че въпросът сега се прехвърля към държавните и правителствените ръководители на ЕС, които ще заседават в Брюксел в края на седмицата.

По думите на Хан ще бъде обезсърчаващо, ако Европейският съвет също не вземе положително решение. Еврокомисарят призова двете държави и техните граждани да не се разколебават за пътя си към ЕС. Според Хан Скопие и Тирана следва да се готвят за начало на преговорите с глави 23 и 24, свързани с върховенството на закона.

Мисля, че допринесох много и днес съм много разочарован, заяви Хан. Той се извини на гражданите на двете държави, че днес няма добра новина. Все още вярвам, че тази седмица може да има положителен резултат.

Обикновено държавите, приети в ЕС, са сдържани към продължаване на разширяването на Общността, обясни той.

Финландското председателство уточни, че първо е предложило на министрите от ЕС да се определят дати за начало на преговорите и с двете страни. Някои държави от ЕС са се въздържали по това предложение, а една страна е била против.

Председателството потвърди, че заради това развитие е предложило Северна Македония и Албания да бъдат разделени - т.е. да се даде дата поне на една от двете държави днес. За пръв път въпросът ще бъде обсъден на най-високо равнище, посочи Тути Тупурайнен по повод прехвърлянето на решението към Европейския съвет.