България постави условия на Северна Македония за членството й в Европейския съюз. София поиска от Скопие промяна в учебниците по история, надписите в музеите и поведението на медиите.

Снимка: btvnovinite.bg

За първи път след подписването на договора за сътрудничество между София и Скопие най-чувствителните въпроси между двете страни рязко се оголиха. По инициатива на президента около два часа представителите на изпълнителната и законодателната власт обсъждаха условията за подкрепа на еврочленството на Македония.

Президент, премиер, двама вицепремиери и двама председатели на парламентарни комисии се събраха на консултации, за да изработят обща позиция за политиката към Северна Македония.

След разговорите президентът обяви, че има нужда от „открита, конкретна и конструктивна позиция в защита на българския национален интерес”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и на паметни плочи. Важно е да се очертаят и т.нар. червени линии, които да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета”, заяви президентът Радев.

Премиерът отправи апел към македонските политици и обяви, че още в петък през нощта е разговарял с президента по темата.  

Снимка: Ладислав Цветков

„Нека приемем, че сме братски народи, нека тази братоубийствена война не продължава от страна на пропагандата в Скопие, защото ние по-близък народ, по-близки хора нямаме. Нашата позиция от първия ден досега е ясна, изключително важно те да разберат, че не може за наша сметка това да се случи, прекроявайки историята”, призова премиерът Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Вицепремиерът и министър на външните работи Eкатерина Захариева заяви, че подкрепата за Македония не е безусловна, „т.е сега на съвета би трябвало Република България да подкрепи, но с ясни конкретни условия”.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отрече да е поставял ултиматум, че ще напусне управлението, ако София не постави условия пред Скопие за еврочленството.

Снимка: Ладислав Цветков

„Аз ултиматум не съм поставил. Казах, че тези хора  се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Имайте предвид, че  поредната среща а комисията е насрочена на 15 октомври, един ден преди да се съберат в Брюксел, за да вземат решение”, каза Каракачанов.

„Получаваме шамар от съседни нам държави, Каракачанов носи вина за този лошо направен договор”, смята пък лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

„Ние предлагаме да излезем с обща декларация на Народното събрание, както направихме и когато беше приет договора”, каза Кристиян Вигенин от БСП.

Коментарът на македонския премиер дойде минути по-късно.

„Приемаме препоръките на България, възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси”, заяви Зоран Заев.

Специално за bTV двустранните отношения ментира и президентът на гозападната ни съседка Стево Пендаровски, който е убеден, че всичко ще се уреди в духа на договора за добросъседство и България ще продължи да подкрепя Северна Македония в нейната евроинтеграция.

На 15 октомври в Люксембург ще заседава Съветът по общи въпроси. А два дни по-късно евролидерите трябва да гласуват, и то единодушно.

България има и други възможности да спре Македония по пътя й към Европа. Ако решат, властите в София могат да казват не при всяко отваряне и затваряне на 35 преговорни глави по време на присъединителната процедура

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!