Приемаме препоръките на България, възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси, коментира премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от агенция МИА. Така той отговори на критиките от българска страна към Скопие след приключилата консултативната среща в София при президента Румен Радев.

Подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение, заяви Зоран Заев.

България е един от най-силните ни поддръжници в ЕС и вярвам, че това ще бъде демонстрирано с решението за получаване на дата за преговори след 15 години статут на страна-кандидат, отбеляза още Заев.

„Вярвам, че няма причина да се тревожим. При всички положения сигналите, които пристигат от България, препоръките, които изказват българският президент и премиер са сериозни. Вече работим с комисиите с крайна цел и двете страни да бъдат щастливи и удовлетворени с постигането на това решение”, заключи премиерът на Северна Македония.

Участниците в днешната среща при президента Румен Радев постигнаха съгласие, че са необходима национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес.

Българският държавен глава открои и важността на очертаването на т.нар. червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!