Съединените щати са все по-близо до първото си кацане на Луната от половин век насам. Космическият короб робот е обиколил Луната, правейки опит да докосне повърхността ѝ, съобщи Ройтерс.

Ако бъде успешно, това ще бъде и първото приземяване на спътника на апарат от изцяло частна компания. 

Космическият кораб без екипаж, построен и управляван от базираната в Хюстън компания Intuitive Machines, обикаля около Луната на около 92 км над повърхността, след като достигна орбита в сряда, шест дни след изстрелването му с ракета SpaceX Falcon 9 от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Снимка: НАСА

Спускаемият робот с шест крака, наречен „Одисей“, трябваше да започне окончателното спускане от лунната орбита, като задейства главния си двигател около час преди кацането. Той трябва да се приземи в 17:30 ч. в четвъртък в кратерa Малаперт А близо до южния полюс на Луната.

Апаратът носи набор от научни инструменти и технологични демонстрации за НАСА и няколко търговски клиенти, предназначени да работят в продължение на седем дни със слънчева енергия, преди слънцето да залезе над мястото на полярното кацане.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Полезният товар на НАСА ще се съсредоточи върху събирането на данни за взаимодействията на космическото време с повърхността на Луната, радиоастрономията и други аспекти на лунната среда за бъдещи кацащи апарати и завръщането на астронавти, което НАСА планира по-късно през десетилетието. Ако кацането е успешно, мисията IM-1 ще представлява първото контролирано спускане до лунната повърхност на американски космически кораб след „Аполо 17“ през 1972 г., когато там кацна последната лунна мисия на НАСА с астронавтите Джийн Сернан и Харисън Шмит.

Досега на Луната са кацали космически апарати само от четири други държави - бившия Съветски съюз, Китай, Индия и съвсем наскоро - Япония. Съединените щати са единствената страна, която някога е изпращала хора на лунната повърхност.

Снимка: Reuters

Успехът на „Одисей“ ще бъде и първото „меко кацане“ на Луната от апарат, произведен и експлоатиран от частна компания и първото в рамките на лунната програма „Артемида“ на НАСА, която цели да върне астронавти на спътника.

НАСА има за цел да приземи първия си космически кораб „Артемис“ с екипаж в края на 2026 г. като част от дългосрочно и устойчиво изследване на Луната и стъпка към евентуални полети на хора до Марс. Инициативата се фокусира върху южния полюс на Луната, отчасти защото се предполага, че там има много замръзнала вода, която може да се използва за поддържане на живота и за производство на ракетно гориво.

Снимка: НАСА

Очаква се множество малки спускаеми апарати като „Одисей“ да проправят пътя в рамките на програмата на НАСА.