След случая с принудително приземения самолет в Минск, международната общност и България призоваха незабавно да бъдат освободени задържаният журналист Роман Протасевич и неговата приятелка.

Големи европейски авиокомпании спряха полетите над и до Беларус. Някои летища забраниха достъпа за беларуския национанален авиопревозвач.

Евролидерите се обединиха за нови икономически санкции срещу физически лица и компании, близки до президента Александър Лукашенко.

"Беларус използва контрола на въздушното си пространство, за да извърши държавно отвличане. Затова вече не може да се вярва на сигурността на полетите през Беларус", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

"Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо", заяви и българският президент Румен Радев в Брюксел. 

НАТО приветства позицията и призова за спешно международно разследване.

България извика за среща посланика на Беларус. След изслушването му обяви, че ще подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая.

"Това е въздушно пиратство, което аз не знам дали ние си даваме сметка до какви измерения може да стигне", отбеляза министърът на външните работи Светлан Стоев.

Кремъл изрази съжаление за позицията на Брюксел. Минск обяви, че кани международни експерти, за да разследват случая. По-рано Беларус обяви "Хамас" за фалшивата заплаха за бомба, но от палестинската групировка отхвърлиха обвинението. 

Късно снощи се появи и видео със самопризнания на опозиционера. "Полицаите се държат с мен максимално коректно и законно. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам признания за организацията на масови безредици в Минск", заявява във видеото Роман Протасевич.

Снимка: БГНЕС / EPA

Близки на блогъра твърдят, че думите му са записани под натиск и посочват белези от изтезания. ООН осъди ареста.

Освен двамата задържани, в Минск остават още трима пътници от полета, за които се появиха спекулации, че може да са агенти. Един от тях се оказа гръцки гражданин, пътувал през Вилнюс за беларуската столица, за да посети съпругата си.