Близки на блогъра Роман Протасевич и журналистически организации смятат, че самопризнанията му са записани под натиск и изтезания.

Те направиха това предположение, след като в социалните мрежи се появи и видео на арестувания журналист.

„Полицаите се държат с мен максимално коректно и законно. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам признания за организацията на масови безредици в Минск“, казва той във видеото.

Снимка: Фейсбук

Беларус е единствената държава в Европа, която не е отменила смъртното наказание, а Протасевич е обвинен в тероризъм заради медийното си отразяване на антиправителствените протести.

След сваления самолет и ареста на Роман Протасевич последваха нови санкции срещу Беларус. "Хамас" заявиха, че нямат нищо общо с каквато и да е бомбена заплаха срещу латвийски самолети.

Снощи Беларус посочи писмо на палестинската групировка като причина за отклоняването на машината на "Райънер" в Минск.

"Инцидентът с приземяването на самолета в Минск е отвличане и атака срещу демокрацията и суверенитета на Европейския съюз", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференция след първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„Отвличането на самолета бе единодушно осъдено. Това е атака срещу демокрацията, свободата на изразяване и суверенитета на Европа“, каза тя, допълвайки, че подобна ситуация не може да остане без последствия.

„Нуждаем се от силна реакция. Затова решихме, че санкциите ще бъдат въведени не само срещу физически лица, но и срещу предприятия и икономически компании, които финансират режима“, уточни Фон дер Лайен.