Остри реакции от Запада последваха, след като беларуските власти приземиха извънредно самолет, за да арестуват опозиционен журналист.

Машината на "Райънеър" изпълнявала полет от Атина за Вилнюс. По първоначална информация на борда е имало и българин, но по-късно МВнР съобщи, че сред пътниците не е имало наш сънародник. Малко преди да стигне литовската граница, тя е отклонена към Минск заради информация за взривно устройство на борда, която впоследствие се оказва фалшива.

Вдигнат е и изтребител на беларуските военновъздушни сили, който ескортира самолета до летището в Минск. Шест часа по-късно той все пак стига до Литва, но с петима пътници по-малко.

Снимка: Ройтерс

В самолета e 26-годишният Роман Протасевич. Неговият новинарски портал е една от последните действащи медии, отразявали антиправителствените протести в Беларус. Според свидетели при новината за отклоняването на самолета журналистът е ужасен и споделя, че го чака смъртна присъда.

„Щом видяхме, че се говори за бомба на борда, веднага разбрахме, че това е план на службите да арестуват Роман. Моят син е герой“, споделя през сълзи майката на задържания блогър - Наталия Протасевич.

Снимка: btvnovinite.bg

Посланиците на НАТО ще се съберат спешно този вторник. Вилнюс препоръча на гражданите си да не пътуват до Беларус и нареди самолетите, излитащи или кацащи в Литва, да избягват беларуското въздушно пространство.

„Това е акт на държавен тероризъм срещу граждани на Европейския съюз и на други страни, срещу гражданското общество на Беларус и срещу международната гражданска авиация“, казва премиерът на Литва Ингрида Шимоните.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пасажерите са държани под въоръжена охрана, багажът им е претърсван. Също така смятаме, че на борда е имало агенти на разузнавателните служби, които също са слезли в Минск“, заяви главният изпълнителен директор на "Райънеър" Майкъл О Лиъри.

Заедно с журналиста е арестувана и неговата приятелка – 23-годишната рускиня София Сапега. Тя е студентка в Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс – създаден в Минск, но затворен от беларуските власти през 2004 г. и преместен в изгнание.

Снимка: btvnovinite.bg

„Над 50 човека, наши студенти, са арестувани по една или друга причина. Имаме няколко – четирима, които са признати за политически затворници. Ние досега всички наши студенти, които са преследвани, им плащаме за адвокатите“, заяви ректорът на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс Сергей Игнатов.

Русия определи реакцията на Запада като "лицемерна" и "шокираща". А Беларус обяви, че заплахата за бомба на борда се съдържала в писмо на палестинската групировка "Хамас".