Остри реакции от Европа и обвинения в държавен терор, след като беларуските власти приземиха извънредно самолет в Минск, за да арестуват опозиционер.

Самолетът на „Райънер“ е изпълнявал полет от Атина за  Вилнюс. Малко преди кацане в литовската столица, машината е отклонена заради фалшив сигнал за бомба на борда.

„В един момент просто се промени посоката на полета и започнахме да се приземяваме. След 2-3 минути пилотът каза, че ще се кацнем в Минск по технически причини“, разказва пътник от полета.

Изтребител на беларуската армия е ескортирал самолета.

„Взе се решение да излети екип на МИГ-29 от военната база в Балановичи.  Задачата бе да наблюдава и ако е необходимо за асистира за безопасното приземяване на гражданския самолет в летището в Минск“, обясни ген. Андрей Гурцевич, зам.-командир на Беларуските ВВС.

На борба е пътувал 26-годишният журналист Роман Протасевич от новинарски портал „Нехта“, който отразява антиправителствените протести в Беларус.  Срещу него има повдигнати обвинения от властите в Минск. След кацането журналистът е задържан, заедно с приятелката му. Арестът предизвика остри реакции и протести.

„Режимът включва разузнавателни агенции, вдига изтребители и отвлича цял самолет с граждански полет, за да вземе Роман като заложник. Роман е известен беларуски активист, блогър и стипендиант на международната програма за журналистика, посветена на Вацлав Хавел“, коментира опозиционният лидер Светлана Тихановска.

Останалите пътници от полета са блокирани в Минск с часове. По-късно властите позволиха на самолета да излети за Вилнюс. На борда е имало и един български гражданин. България определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното приземяване на самолета.