Беларуският опозиционен новинарски портал "Нехта" обяви, че един от бившите му сътрудници е арестуван след извънредното приземяване на самолета му в Минск, предаде „Франс прес“.

Става дума за 26-годишния Роман Протасевич, който е бил задържан на летището в Минск при слизането от самолет, пристигащ от Атина и пътуващ към литовската столица Вилнюс, съобщи "Нехта" в социалните мрежи. Според новинарския портал е налице репресия срещу Протасевич, упражнена от режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Самолетът се е отклонил от траекторията си, след като е бил подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство заяви в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската армия, за да прехване самолета на Протасевич.

През ноември миналата година беларуските служби за сигурност включиха Протасевич в списъка си с хора, които според тях са замесени в терористични дейности.

Младият Протасевич е бивш сътрудник на "Нехта", медията, която изигра сериозна роля по време на протестните прояви срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус, отбелязва „Франс прес“.

Европейският съюз заяви, че на всички пътници от самолета на "Райънеър", който бе принуден от Беларус да се приземи в Минск, трябва веднага да бъде позволено да възобновят пътуванията си, предаде „Ройтерс“.

„Всички пътници трябва незабавно да могат да продължат пътуването до Вилнюс и безопасността им да бъде гарантирана", написа в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Всяко нарушаване на международните правила за въздушния транспорт трябва да си понесе последиците", добави тя.

Германия настоя за "незабавно обяснение" от Беларус, след като беларуски изтребител прихвана самолета, превозващ опозиционния активист Роман Протасевич, и той бе арестуван на летището в Минск, както твърди опозицията, предаде „Франс прес“.

Арестът на Протасевич бе разкритикуван от видната беларуска опозиционерка в изгнание Светлана Тихановска.

По-късно еврокомисарката по транспорта Адина Валеан съобщи, че отклоненият самолет е излетял за Литва, но не става ясно дали на борда му е и Протасевич.