Задържаният Роман Протасевич проговори във видео от следствения арест. То се появи след непотвърдена информация, че опозиционерът е в болница в критично състояние със сърдечен проблем.

„Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, в т.ч. със сърцето и с каквито и да е други органи. Отношението от страна на сътрудниците към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания по повод организацията на масови безредици в Минск“, каза той.

Беларуските власти потвърдиха днес ареста на Роман Протасевич - ден след като принудиха пътнически самолет, на чийто борд е бил опозиционният журналист, да кацне в страната, предадоха световните агенции.

Протасевич е в предварителния арест към затвор в центъра на столицата Минск, съобщи тази вечер говорителка на министерството на вътрешните работи. Тя уточни, че затворническата администрация не е подавала оплаквания за здравословното състояние на журналиста.

Говорителката отхвърли като фалшива информация твърденията на майката на Протасевич пред беларуски опозиционни медии, че синът й е настанен в болница в Минск заради проблеми със сърцето.

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани вчера в Беларус, след като властите принудиха насила пътнически самолет на ирландската авиокомпания Райънеър (Ryanair), изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск.

Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.