Остри реакции от Запада, след като беларуските власти приземиха извънредно самолет, за да арестуват опозиционен журналист. Темата ще бъде обсъдена и на извънредния Европейски съвет, който ще започне в 20 ч. българско време. 

Редица европейски лидери говорят за принудително отклоняване, дори за отвличане. А някои държави-членки, като Полша, например, - за „безпрецедентен терористичен акт“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще има много силен отговор, защото това е скандално поведение и Лукашенко и неговият режим трябва да разберат, че това ще има тежки последици“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Това, което се случи вчера, е международен скандал. Работим върху бъдещи санкции. Животът на цивилни граждани, европейски цивилни граждани бяха застрашени. Това е заплаха за международната сигурност, заплаха за гражданската авиация“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Има няколко възможни сценария за санкции:

- Забрана за националната авиокомпания на Беларус да каца на европейски летища;

- Прекратяване на преминаването през въздушното пространство на Беларус за всички полети на авиокомпании на държавите членки;

- Прекратяване на всякакъв транзит, включително и сухопътен, през Беларус за територията на ЕС.

„Това е много важна среща за всички страни-членки и за бъдещето на Европейския съюз. Има големи предизвикателства пред нас. И ние трябва да открием най-важното – балансът. Ситуацията е критична, нуждаем се от солидарност и да вземем под внимание проблемите и нуждите на всяка страна-членка“, заяви президентът Румен Радев.

Той се срещна по-рано днес с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с ротационния председател на Съвета на ЕС Антонио Коща. Започването на преговори за членство на Република Северна Македония беше акцент на разговора. Радев призова за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси.

Появиха се твърдения, че на борда на самолета се е намирал и български гражданин. Впоследствие МВнР опровергаха данните. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според информацията досега, целта на този акт е арестуването на един журналист. За Ангел Борисов, в 30-годишната му практика като експерт по сигурността досега такъв случай не е имало.

"Вече са известни някои подробности, които в началото не се споменаваха, това са техните служби – на Беларус, които са разполагали с информация,  че лицето, журналистът, който е арестуван, от Атина ще пътува за Вилнюс. Поради това, че все пак са останали четирима пътници на летището в Минск, не са продължили със самолета. Този факт говори, че това е предварително планирана акция“, каза Борисов.

Бившият главен инспектор по сигурността разказа още, че на борда четиримата са следили журналиста, видели са, че той си прехвърля на лаптопа материали и са предявявали  информацията на земята. Така операцията е задействана.

„Командирът също трябва да изпълнява заповедите – не само на земята. Отстрани се вижда, че има МИГ-29, това е изтребител, тоест – шега в случая няма. Без никакво колебание да се отклони към Минск. Това е крайна мярка, която дори не е прилагана за Осама бин Ладен. Него също го арестуваха и го убиха на земята, не във въздуха“, допълни експертът по сигурност.

Европейската общност излезе още в ранния следобед с позиция, в която призовава за незабавното освобождаване на журналиста и настоява за международно разследване на инцидента. България също излезе с позиция за ситуацията.

„България определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на „Райънеър“ от Атина за Вилнюс“, се казва в съобщението на МВнР.

Засега не са предявени претенции към никой от другите пътници в самолета.

„В моята 30-годишна практика аналогичен случай не си спомням – да сме имали дори в държавите от другите континенти, не само в Европа. Показателно е за това, че Беларус, единствената държава, която остана вярна на бившия СССР, не се подчинява на европейските правила, дори в гражданската авиация“, допълни Борисов.

На извънредния Европейски съвет България ще бъде представена от президента Румен Радев.