Британският премиер Тереза Мей отново се впуска в маратон от преговори и обещания за промени в сделката за брекзит.

Резултатът от маратона от вотове беше очакван, но не даде решение, а доказа, че драмата ще продължи, може би дори по-дълго от планираното. Три поредни дни с три поредни вота депутатите търсиха изход от лабиринта на евроразвода. Казаха "Не" на сделката на Тереза Мей за втори път и "Не" на брекзит без сделка. И сега единственият положителен вот – за отлагане, може да се случи само ако бъдат изпълнени няколко условия.

Снимка: EPA

От Лондон има сигнали, че в края на почивните дни планът може да бъде преработен, за да получи гласуваната снощи отсрочка за излизане от Съюза с поне 3 месеца.

Отлагането трябва да бъде одобрено от всички страни членки на Съюза на срещата им на върха още другата седмица. Може да е кратко – до 30 юни, но само ако депутатите най-накрая кажат „Да” на сделката на Мей.

При пореден отрицателен резултат отлагането ще е по-дълго, а страната ще трябва да проведе евроизборите през май.

"Започнахме да провеждаме срещи с представители на парламента, за да постигнем консенсуса, от който се нуждаем. Премиерът трябва да осъзнае, че излизането без сделка и одобряването на настоящото споразумение не са приложими решения", коментира лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

Политическите анализатори на Острова следят сагата "Брекзит" с тревога.

"Нещата никога не са изглеждали толкова несигурни. Това са дебати, които трябваше да проведем преди две години и половина – за това какъв брекзит искаме и как ще преговаряме с ЕС. Дори гласувалите за оставане в Съюза знаят, че брекзит ще се случи. А втори референдум изглежда като много недемократична идея", изтъкна Бенджамин Мартил – политически анализатор.

След маратона от вотове развръзката по брекзит предстои. Ако евролидерите разрешат отлагането, както се очаква, Великобритания отново ще е изправена пред постоянния си нерешим проблем. Дори и със забавяне от три или повече месеца, страната в крайна сметка трябва да каже как излиза от ЕС.