След политическата драма, която се разигра в британския парламент през последните три дни – засега брекзит се отлага, Великобритания няма да напусне Европейския съюз на 29 март.

Тази седмица депутатите отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей с ЕС, както и излизане на страната от пакта без споразумение. Те обаче приеха да отложат датата на развода.

За колко време се отлага излизането на Острова от ЕС, все още не е ясно. Самата Тереза Мей, която дълго настояваше, че брекзит трябва да се случи – с или без сделка, е гласувала "за" отлагане.

Следващата седмица се очаква сделката на британския министър-председател да бъде гласувана за трети път. След което Мей ще отиде в Брюксел, където ще съобщи на евролидерите какво отлагане искат депутатите в Кралството.

Отлагането трябва да бъде одобрено от всички страни-членки на Съюза по време на срещата им на върха още другата седмица. Отсрочката може да е до 30 юни, но само ако депутатите най-накрая кажат „да” на сделката на Мей.

Затова се очаква трети вот по нея до следващата сряда, преди полета на британския премиер за Брюксел. При пореден отрицателен резултат, отлагането ще е по-дълго, а страната ще трябва да проведе евроизборите през май.

Вотът съвсем не слага край на сагата брекзит. Ако ЕС разреши отлагането, както се очаква, Великобритания отново ще е изправена пред проблема, на който търси решение вече две години и половина. Дори и със забавяне от три или повече месеца, страната в крайна сметка трябва да каже как излиза от ЕС.