Британският парламент гласува дали разводът с Европейския съюз да бъде отложен.

Очакваме финала на маратона от вотове в британския парламент. Депутатите казаха "не" на сделката на Тереза Мей с ЕС и отхвърлиха варианта за Брекзит без сделка. Решават - да бъде ли отложена датата на развода и с колко?

Пред мястото, към което гледат всички световни медии в момента - британския парламент, е и един от най-успелите журналисти във Великобритания, работил дълги години за BBC и отразявал не една "горещи точки" - българинът Огнян Бойчев: 

“Брекзит е сравним с един голям религиозен конфликт. Религиозен конфликт, в който всичко е въпрос на вяра, а не на факти. Нацията в Обединеното кралство е разцепена на две.  Една част от населението вярва, че ако излезем от ЕС, ще бъдем по-добре, друга част от населението мисли, че ще сме много зле”, коментира Огнян Бойчев – журналист.

Вече 25 години българинът отразява най-големите конфликти по света. Работи в над 40 страни, посетил е повече от 100. Сега събитието, кoето ще прекрои Европа, се случва пред очите му.

„Много съм притеснен по една основна причина, защото според мен целостта на Обединеното кралство е застрашена. Шотландия, която гласува за оставане в ЕС, ще иска нов референдум за независимост. Северна Ирландия, която гласува за оставане в ЕС, ще има вълни от недоволство”, смята още той.

Притеснен за бъдещето е и професор Иън Бег - експерт по брекзит и преподавател в Лондонското училище по икономика и политически науки.

„Най-лошият сценарий за всички ще е ако Великобритания се отцепи от ЕС след по-малко от 350 часа, което е на 29 март. Защото това ще създаде хаос по границата”, отбеляза експертът по брекзит Иън Бег.

Ако депутатите кажат "не" на отлагането на брекзит, вариантите са два - Великобритания напуска ЕС без сделка на 29 март или отново гласува по споразумението на Тереза Мей.

Ако бъде приет, премиерът ще поиска отлагането от ЕС, и има 7 варианта за изход - без сделка, нов вот по нейното споразумение, предоговаряне, референдум, избори, вот на недоверие или отмяна на брекзит.

Най-големият въпрос в кулоарите на парламента е дали днешният вот за отлагане на „развода” има силата да промени хода на брекзит. Избрани за дебат са и 4 поправки, сред които за референдум.