Британските депутати гласуваха срещу излизането на Великобртитания от ЕС без сделка.

Долната камара на парламента гласува Изменение А, което призоваваше правителството да изключи излизане от Европейския съюз без сделка, при какъвто и да е вариант. 312 депутати подкрепиха изменението, 308 бяха против и то беше прието само с 4 гласа разлика.

Това не е правно обвързващо решение и не изключва Великобритания да напусне ЕС. Но това означава, че депутатите вече могат да гласуват за забавяне на „развода” с ЕС, съобщи Би Би Си. 

По закон Великобритания напуска без сделка, ако няма договорена такава или трябва да поиска отлагане. Затова в четвъртък  ще има още един вот, кулминацията в маратона, от който трябва да стане ясно дали брекзит ще бъде отложен.

Великобритания може да бъде изправена пред дълго отлагане на брекзит, ако депутатите не успеят да договорят път напред през следващите дни, заяви премиерът Тереза Мей. По-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, допълни тя.

„Удължаването на член 50 сега е неизбежно, но това не е решение. Парламентът трябва да поеме контрол над ситуацията. Нека работим да намерим решение на кризата, в която се намира страната. От нас зависи да намерим решение, избрани сме за това”, призова водачът на лейбъристите Джереми Корбин.