Британските депутати одобриха предложението на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на брекзит, съобщи Би Би Си.

Те галсуваха с 412 гласа „за” срещу 202 „против”, за да поискат от ЕС забавяне на „развода”.

Това означава, че Обединеното кралство няма да напусне на 29 март, както беше планирано по-рано.

Отлагането трябва да бъде одобрено от всички страни членки на ЕС. Тереза Мей ще поиска това на Европейския съвет другата седмица.

Снимка: EPA

А така наречено техническо отлагане до 30 юни може да има само, ако депутатите одобрят сделката на Мей. Затова се очаква трети вот по нея, още следващата седмица. Ако резултатът отново е отрицателен, отлагането може да е по-дълго, а страната ще трябва да проведе евроизборите през май.

„Всички ние сега имаме възможността и задължението да работим заедно, за да намерим решение на кризата, пред която е изправена нашата страна. Това е нещо, което правителството така и не успя да направи. Започнахме да провеждаме срещи с представители на парламента, за да постигнем консенсуса, от който се нуждаем. Премиерът трябва да осъзнае, че излизането без сделка и одобряването на настоящото споразумение не са приложими решения”, каза председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

„Лидерът на опозицията спомена, че може хората да гласуват отново. Дали е възможно по някакъв начин да му бъде припомнено, че камарата гласува категорично против провеждането на втори референдум и този сценарий е окончателно мъртъв”, заяви депутатът  от Консервативната партия Джулиан Луис.

Преди основния вот депутатите гласуваха и срещу втори референдум, но в поправка, която не е законово обвързваща.

Възможни сценарии след днешния вот

Към настоящия момент - ситуацията изглежда невъзможна за прогнозиране.

Едно нещо е сигурно – до 20 март в британския парламент ще се състои още едно трето гласуване за споразумението за брекзит. Почти сигурно е, че отново ще бъде отхвърлено.

Възможно най-лошият сценарий, който, обаче, става все по-вероятен, е излизане на Великобритания от Евросъюза без споразумение. Съществува и опция за предоговаряне на сделката, макар че Брюксел категорично отхвърля тази идея.

Сред възможните сценарии е вот на недоверие към правителството на Мей, свикване на предсрочни избори или отмяна на брекзит.

Британските депутати са единодушни, че трябва да бъде сложен край на безизходицата. Как да стане това, обаче, е въпрос без отговор.

„Иска ми се да не бяхме изпадали в тази ситуация, но причината да сме тук е политиката на министър-председателя. Истината е, че тези гласувания трябваше да се състоят преди много, много време”, смята Ивет Купър, депутат от Лейбъристката партия.

„Повечето хора, които гледат или слушат тези дебати, вероятно губят желанието си за живот. Поне аз вече се чувствам така, докато се опитваме да постигнем някакъв напредък по брекзит”, коментира Джъстин Грийнинг, депутат от Консервативната партия.

Според британските медии Мей е загубила подкрепата на почти всички министри от своя кабинет. Постигането на консенсус изглежда почти невъзможно, а експерти алармират, че брекзит може да се превърне в истинска катастрофа.

„Най-лошият сценарий всъщност има два варианта. Първият е тази несигурност да продължи неясно колко време. Това, което бизнесът ще направи, е същото, което хората правят, когато са стресирани – те просто се опитват да избягат. Оттеглянето на компании ще доведе до забавяне на икономиката. По-лошият вариант е липса на каквото и да е споразумение, което ще потопи Великобритания в пълен хаос”, обясни политическият анализатор Ювал Уебър.

Брюксел заяви, че европейските лидери ще обсъдят искането на Лондон за отлагане на брекзит на срещата си на 21 и 22 март.