Съдията, който наблюдава наказателното дело на Доналд Тръмп по така наречения случай "пари срещу мълчание", глоби бившия президент на САЩ с 9000 долара за неуважение към институцията и заяви, че ще обмисли възможността да го вкара в затвора, ако той продължи да нарушава заповедта за мълчание, предаде Ройтерс.

В писмено разпореждане съдия Хуан Мерчан заяви, че глобата може да се окаже недостатъчна, за да послужи като възпиращ фактор за богатия бизнесмен, превърнал се в политик, и изрази съжаление, че няма правомощия да наложи по-сериозно наказание.

"С настоящето ответникът се предупреждава, че съдът няма да толерира умишленото нарушаване на законните му заповеди и че ако това е необходимо и целесъобразно според обстоятелствата, ще му наложи наказание лишаване от свобода", пише Мерчан.  

Мерчан е наложил заповедта за забрана на достъпа до информация, за да попречи на Тръмп да критикува свидетели и други участници в делото.

Снимка: Reuters

Съдията глоби Тръмп с 1000 долара за всяко от деветте му онлайн изявления, които според него са в нарушение със заповедта му да не критикува свидетели или други участници в процеса. Прокурорите бяха отбелязали 10 публикации като възможни нарушения.

Публикациите, направени между 10 и 17 април, включват статия, в която бившият адвокат на Тръмп -  Майкъл Коен, е наречен "сериен лъжец". Очаква се Коен да бъде важен свидетел в процеса срещу бившия президент от Републиканската партия.

Снимка: Reuters

На изслушване в четвъртък Мерчан ще прецени дали да наложи допълнителни санкции заради други изявления. Съдията също така нареди на Тръмп да премахне изявленията от профила си в социалната мрежа "Трут соушъл" и от уебсайта на кампанията си.

Тръмп твърди, че заповедта за мълчание нарушава правото му на свобода на словото, а адвокатът му Тод Бланш заяви миналата седмица пред Мерчан, че въпросните изявления са били отговор на политически нападки. Мерчан отбелязва, че Бланш не е успял да представи никакви доказателства, че очакваните свидетели са отправили нападки към Тръмп, преди той да ги обиди. 

Снимка: Ройтерс

Глобата от 9000 долара, която трябва да бъде платена до петък, е сравнително малка санкция за Тръмп.

Тръмп, кандидатът на републиканците на президентските избори през 2024 г., е обвинен във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащане от 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс в замяна на мълчанието ѝ във връзка с тяхна интимна среща, която според нея тя е имала с Тръмп през 2006 г. Тръмп не се признава за виновен и отрича да е имал интимен контакт с порнозвездата, пише БТА.

Наказателното дело е едно от четирите, които се водят срещу Тръмп, но може да се окаже единственото, което ще се гледа в съда и ще доведе до произнасяне на присъда преди президентските избори на 5 ноември, отбелязва Ройтерс.