Сиамски близнаци, съединени за главата, бяха успешно разделени с помощта на виртуална реалност в Бразилия. 3-годишните Бернардо и Артур Лима са оперирани в болница в Рио де Жанейро с помощта на напътствията на техни колеги от Лондон, пише Би Би Си.

Екипите са прекарали месеци в изпробване на техники. Те са използвали проекции на близнаците във виртуалната реалност, базирани на компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Снимка: Ройтерс

Хирургът Нур Джилани определя операцията като „нещо от космическата епоха“. Той каза, че за първи път хирурзи от различни държави са носили слушалки и са оперирали заедно в една и съща стая с виртуална реалност.

Близнаците са претърпели седем операции, като само последната е била повече от 27 часа. В операциите са участвали почти 100 души медицински персонал.

Джилани каза, че е бил напълно съкрушен след 27-часовата операция, при която е направил само четири 15-минутни почивки за храна и вода, но е било прекрасно да види как семейството се чувства на върха на щастието след това.

Снимка: Ройтерс

Хирургът разказа пред Би Би Си, че след разделянето на сиамските близнаци кръвното налягане и сърдечният ритъм на момчетата са били "на косъм". Това обаче се е променило, след като са докоснали ръцете си за първи път четири дни след операцията.

Близнаците се възстановяват добре в болницата и им предстои 6-месечна рехабилитация.