Министерството на външните работи на Русия смята изгонването на руските дипломати от София като недружелюбно и провокативно действие и предупреди българските власти за огледални мерки, се съобщава в изявление на министерството, съобщи ТАСС.

Вчера първият секретар в консулския отдел на руското посолство и служител в търговското представителство получиха 48 часа да напусната страната ни, след като прокуратурата обяви, че са събирали информация, която е държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. 

„Смятаме, че ходът на София е открито недружелюбен и провокативен, който противоречи на конструктивния и традиционно взаимоуважителен характер на руско-българските отношения. Запазваме правото да предприемем ответни мерки“, се казва в съобщението на руското външно министерство.

От министерството съобщават, че българските власти не са представили доказателства относно експулсирането на руските дипломати.

„На 24 януари българските власти решиха да експулсират от страната дипломат на посолството и служител на търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени ясни доказателства за това решение“, коментират от външното министерство.