Руската армия предприема мащабна офанзива по целия фронт в Източна Украйна. Това съобщи украинското Министерство на отбраната, като посочва, че основните направления на нападенията са в Харковска, Луганска и Донецка области.

Най-тежки са сраженията в Мариупол. Омбудсманът на Украйна съобщи, че след евакуацията на моряците от "Царевна" в пристанището на града там остават блокирани още три товарни кораба с 42 моряци на борда.

Далеч на запад от бойните действия град Лвов днес беше цел на руска ракетна атака. При нападението загинаха 7 души, още най-малко толкова са ранени.

Това са първите жертви в града от началото на войната. Според Москва цел на нападението е била база с новодоставена военна техника от чужбина. Поразен е и сервиз за автогуми.

Снимка: Reuters


"Това, което виждаме в Украйна днес, е геноцид, който агресорът извършва нарочно, убивайки цивилни. Седем цивилни имаха планове за живот, но днес животът им приключи", каза Андрий Садовий, кмет на Лвов.

269 тела на мирни жители са открити до днес само в киевското предградие Ирпин.

За операцията в околностите на Киев Владимир Путин даде почетното звание "гвардейска" на 64 мотострелкова бригада, която още на втория ден от нашествието стигна до столицата и се оттегли след 35 дни окупация на градове като Гостомел, Бровари и Буча.