7 души загинаха след ракетен обстрел в западния украински град Лвов. Населени места в цялата страна бяха бомбардирани. Съобщава се и за застреляни хора, опитали се да избягат от град в района на Донбас.

Специалният пратеник на bTV Стоян Георгиев се намира на път за столицата Киев. Той разказа, че обстрелът на основните украински градове е продължил през целия ден. Взривове се чуваха по-интензивно от предходните дни, както в Харков, крилатите ракети, които паднаха в Лвов, столицата също беше обстрелвана, както и град Днипро, каза Стоян Георгиев. 

Според западни военни анализатори това е сигнал, че в навечерието на пълномащабната инвазия на Русия в източната част на Украйна, това е сигнал, че Русия не се е отказала да атакува цяла Украйна.

Четири руски ракети са ударили военна инфраструктура и сервиз за автомобилни гуми в Лвов. Седем души загинаха. Ранени са най-малко други седем. Властите в западния град обвиниха Русия в геноцид над украинския народ.

"Това, което виждаме в Украйна днес, е геноцид, който агресорът извършва нарочно, убивайки цивилни. Седем цивилни имаха планове за живот, но днес животът им приключи", каза кметът на Лвов Андрий Садовий.

Харков с 5 цивилни жертви. Украйна обяви, че руските войски са поели контрола над Креминна в Луганска област. В Мариупол Москва твърди, че е близо до пълното превземане на града. Твърди се, че руската армия ще ограничи достъпа от и до пристанищния град, където хуманитарната катастрофа продължава.

Русия твърди, че е поразила над 300 украински обекта през изминалата нощ, включително и два изтребителя. Кремъл обвини Киев, че променя постоянно позицията си спрямо преговорите.

"Санкциите вкараха гол на инициаторите си. Имам предвид нарастващата инфлация, безработицата и влошаването на икономическата динамика в Съединените щати и Европа. Намаляване на жизнения стандарт на европейците и обезценяване на спестяванията им", заяви Владимир Путин.

Според данни на ООН близо 5 млн. украинци са напуснали страната от началото на война, а задържаният от Украйна прокремълски политик Виктор Медведчук поиска да бъде разменен за украински войници от Мариупол.

На фона на покачващото се напрежение в Украйна, днес на границата между Унгария и Украйна нашият екип забеляза голяма колона от автобуси с майки с деца, които се връщат към Киев с автобуси с киевска регистрация. Кметът на Киев Виталий Кличко призова хората, които се връщат в столицата да не го правят, защото обстрелът там продължава. Въпреки това става ясно, че доста хора вече се завръщат към Киев.