В Русия театрален режисьор и драматург са изправени пред съд по обвинения, че в своя пиеса оправдават тероризма. Обвинените Женя Беркович и Светлана Петричук са в затвора вече година. Властите твърдят, че пиесата им „Финист- ясен сокол“, която разказва за жени, запознали се в социалните мрежи с ислямисти, оправдава тероризма, предаде „Асошиейтед прес“.

В Русия оправдаването на тероризма е престъпление и е наказуемо с до 7 г. затвор. Беркович и Петричук отхвърлят обвиненията, които са им повдигнати.

Беркович заяви вчера, 20 май, пред съда, че е поставила пиесата, за да предотврати тероризма, а Петричук повтори думите ѝ, като каза, че я е написала, за да предотврати събития като тези, описани в пиесата.

Адвокатите на обвиняемите изтъкнаха, че пиесата е била подкрепена от руското Министерство на културата и е получила наградата „Златна маска“ - най-престижната театрална награда в Русия.

През 2019 г. пиесата е била прочетена на затворнички в женски затвор в Сибир, а руската държавна служба за изпълнение на наказанията я е похвалила на своя уебсайт, отбеляза адвокатът на Петричук.

Делото срещу Беркович и Петричук предизвиква възмущение в Русия. Отворено писмо в тяхна подкрепа е подписано от над 16 000 души.