Кремъл ще може да ограничава достъпа в интернет до Google, Twitter, YouTube и Facebook, ако американските интернет гиганти "дискриминират" руските медии. Русия ще може да налага и големи глоби на онлайн платформи, които не премахват "противоправно съдържание".

Това става ясно от два законопроекта, гласувани днес на трето, последно четене от Думата, предаде „Ройтерс“.

Авторите на двата документа се аргументираха с нарушения на „Ютюб“ и „Фейсбук“, които според тях показва необходимостта от законово регламентиране и е част от усилията да се защити "руския суверенитет в интернет".

Първият законопроект ще даде право на руските власти да ограничат или напълно да блокират западни и най-вече американски сайтове при наличие на оплаквания от руски държавни медии, че техните собствени сайтове са третирани с предубеждение от „Туитър“, „Фейсбук“ и „Ютюб“.

Руското недоволство явно е свързано с това, че някои големи социални мрежи, като например „Туитър“, започнаха през август да маркират няколко руски медийни сайтове с предупреждението "Свързана с държавата медия", както и блоговете на техни високопоставени автори и някои ключови правителствени служители. Москва реагира гневно на тази западна практика, пише „Ройтерс, цитиран от БТА.

Вторият законопроект ще даде право на властите да глобяват доставчици на интернет и сайтове със суми в размер на 10-20 процента от оборота им в Русия за предишната година, ако систематично не премахват забранено съдържание. Максималната глоба при първо подобно нарушение е 8 млн. рубли (около 106 000 долара).

Според новия закон социалните мрежи ще бъдат задължени да осъществяват мониторинг на съдържанието, което се качва в тях, за да откриват и блокират незаконната информация.

Какво се има предвид под противоправно съдържание:

- материали с порнографски изображения на непълнолетни;

- информации, склоняващи деца към извършване на опасни за живота и незаконни действия;

- данни за начините за приготвяне и използване на наркотици;

- начини за извършване на самоубийство и призиви към самоубийство;

- реклама за дистанционна продажба на алкохол, интернет казина.

Освен това социалните мрежи ще бъдат задължени за ограничават достъпа до информация, изразяваща "явно неуважение" към обществото, държавата, конституцията на Руската федерация, както и съдържаща призиви към масови безредици, екстремизъм и участие в несъгласувани публични мероприятия.

Очаква се двата законопроекта да станат закони, след като бъдат одобрени и от горната камара и подписани от президента Владимир Путин, в което малцина се съмняват.

Ройтерс посочва, че популярни мрежи, като „Ютюб“, са станали изключително важен ресурс за критиците на Кремъл, които са фактически лишени от достъп до държавната телевизия, гледана повсеместно в Русия. От „Гугъл“, „Туитър“ и „Фейсбук“ засега не са коментират.