Русия налага санкции на няколко представители на ЕС на принципа „око за око“ в отговор на наказанията, наложени от общността заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални, предаде АФП.

Външното министерство в Москва заяви, че в отговор на "конфронтационни" действия на ЕС, то е "решило да разшири списъка с представители на държави членки и институции, на които ще бъде отказан достъп до Руската федерация".

Контрасанкциите бяха обявени, след като Москва привика висши дипломати от три страни от ЕС, където лабораториите заключиха, че Навални е бил отровен през август с "Новичок", нервно-паралитичен агент, разработен още в съветската епоха.

Германски, френски и шведски представители бяха извикани във външното министерство във връзка с въвеждането на антируски санкции на ЕС, каза говорителка на АФП.

Европейските дипломати не направиха публични изявления.

Новите санкции дойдоха ден, след като Навални заяви, че е подмамил руски агент да признае, че Федералната служба за сигурност се е опитала да го убие, като е сложила отрова в бельото му. ФСБ късно в понеделник определи доказателствата в твърденията на дисидента като "фалшиви" и заяви, че е подпомаган от чуждестранни разузнавателни служби.

44-годишният Навални се разболя тежко по време на полет от Сибир до Москва през август и беше хоспитализиран в град Омск, преди да бъде транспортиран до Берлин с медицински самолет.

В изявление по-рано тази седмица руското външно министерство повтори твърденията, че страните от ЕС са отказали да си сътрудничат с Русия по разследване на инцидента. Москва многократно отрича твърденията, че нейните служби за сигурност са играли роля в инцидента.