Екипи на военноморските сили на Великобритания са взривили газопровода „Северен поток“. Това обяви министърът на отбраната Руската федерация Сергей Шойгу.

След изказването той не представи доказателства за твърденията си, предава Ройтерс.

„За да прехвърлят вниманието от катастрофалното им представяне с незаконното нахлуване в Украйна, Министерство на отбраната на Русия прибягва до разпространение на фалшиви твърдения от огромен мащаб“, каза говорител на британското министерство на отбраната.

„Тази последна измислена история говори повече за споровете, които се водят вътре в руското правителство, отколкото за Запада“, се допълва в позицията на Великобритания.

Преди два дни операторът на газопровода изпрати специално оборудван кораб под руски флаг, който ще инспектира повредите. Мажоритарният собственик компанията „Газпром“ обяви, че плавателният съд е пристигнал в изключителната икономическа зона на Швеция. Компанията започва свое разследване месец след взривовете, тъй като не е имала разрешение.

Швеция, Дания и Германия вече разследваха теча на природен газ. Според Германия силната експлозия е нанесла щети и върху трасето на „Северен поток“ 2, въпреки че той не е в употреба.

Следователите от другите две държави смятат, че щетите са нанесени от експлозиви и течовете не са случайни.