Руска въздушна атака срещу южното пристанище Одеса на Украйна рано в неделя уби един, рани близо 20 и нанесе големи щети на православна катедрала, казаха украински официални лица, добавяйки, че иконата на покровителката на града е била извадена изпод развалините.

Катедралата Спасо-Преображенски е пострадала сериозно, съобщиха от военната администрация на Одеса. Тя е най-голямата църковна сграда в Одеса. Намиран се  в историческия център на града, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: Ройтерс

Архидяконът на катедралата Андрий Палчук ​​каза пред Ройтерс, че ракетният удар е предизвикал пожар, който е засегнал само един ъгъл на църквата.

Украинското министерство на отбраната заяви, че катедралата вече е била „унищожена два пъти“ - от руския президент Владимир Путин и съветския лидер Йосиф Сталин.

Катедралата е от началото на 19-ти век и е разрушена през 1936 г. като част от антирелигиозните кампании на Сталин и възстановена, когато Украйна получава независимост от Москва през 1991 г.

Снимка: Ройтерс

Части от сградата бяха разрушени, подовете бяха покрити с развалини, а парчета бяха откъснати от богато украсените стени на църквата. Местни жители от околностите се притекоха да съдействат за разчистването на развалините.

Руското министерство на отбраната съобщи за удари по цели в района, но отрече да е поразило катедралата и каза, че сградата вероятно е била ударена от украинска противовъздушна ракета.

Русия атакува Одеса с ракети и дронове няколко пъти, откакто се оттегли в понеделник от едногодишно споразумение, което позволяваше безопасен износ на украинско зърно от черноморските пристанища. Пристанищата на Одеса бяха отправна точка за зърното, напускащо Украйна в споразумението с посредничеството на Турция и ООН.

Президентът Володимир Зеленски осъди атаката в неделя и обеща отплата.

Италианският премиер Джорджия Мелони излезе с изявление, в което осъди нападението и предложи помощ за реконструкцията на катедралата.

Русия удряше Одеса и други украински съоръжения за износ на храни почти ежедневно през последната седмица.

Военната администрация на града съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили девет от 19 ракети, изстреляни по Одеса и околностите.

По-рано Русия описа атаките си срещу Одеса като отмъщение за украински удар миналата седмица по построения от Русия мост към Крим, украинския полуостров, който Москва анексира през 2014 г. Тя обвини Украйна, че използва морския коридор за извършване на „терористични атаки“.