Ново нападение срещу Кримския мост рано тази сутрин. При атаката загина руско семейство, пътувало за Крим. 14-годишната им дъщеря е тежко ранена. Официално комюнике от Киев все още няма, но според украински медии са нанесени два удара с морски дронове между 3 и 3:30 ч. тази сутрин.

Морските дронове са нещо като малки моторници, дистанционно управляеми, които са носели по около половин тон експлозиви. Според окупационните власти в Крим опорните колони са устояли на удара. Повредено е едно от двете пътни платна. Точно тогава в този участък са преминавали две коли от руския град Белгород, които са пътували за почивка в Крим.

„Всички жители и гости на Крим ги умоляваме да използват пътните коридори през новите региони на руската федерация. Информация за нормализиране на движението ще бъде публикувана в най-скоро време“, каза Сергей Аксьонов, назначен от Русия за губернатор на Крим.

ЖП линията между тях, не е засегната. Движението на влаковете беше възобновено още на обяд.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини Съединените щати и Великобритания, че стоят зад атаката. След началото на руската агресия през февруари миналата година властите в Киев обявиха моста за легитимна военна цел.

19-километровото съоръжение беше изградено след анексираното на Крим през 2014 година, за да свърже континентална Русия с полуострова. По него се осъществява почти цялото продоволствено и военно снабдяване на Крим. Мостът вече беше атакуван веднъж, през октомври миналата година, като тогава пораженията бяха доста по-големи.

Днешното нападение беше извършено часове преди изтичането на зърнената сделка, сключена точно преди една година. Тя дава възможност за износ на украинска продукция през Черно море, включително и за продоволствената програма на ООН за бедните страни. В замяна се облекчават санкциите срещу Русия за експорт на химически торове. Москва обяви ден по-рано, че няма да я продължи, тъй като тези условия не се изпълняват.

„Трябва да порицая Русия за това решение. Напълно неоправдано превръща в оръжие гладът на хората“, каза върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел.

Реджеп Тайип Ердоган, с чието посредничество беше постигната зърнената сделка, заяви, че ще разговаря по телефона с Владимир Путин да не се отказва от ангажиментите си.