Русия прекрати участието си в черноморската сделка за износ на зърно. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, като последното ѝ продължаване предвиждаше изтичането ѝ днес - 17 юли. От месеци Русия предупреждаваше, че условията за ново удължаване на зърнената сделка не са изпълнени.

"Фактически черноморското споразумение престана да важи днес", посочи Песков и изрази съжаление, че частта от сделката, касаеща Русия, така и не е изпълнена досега, поради което действието на споразумението е прекратено.

Москва отдавна се оплаква, че остават пречки пред нейния износ на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени преки санкции от Запада, и постави поредица от искания, които според нея не са били изпълнени.

Веднага след като руската част от договореностите бъде изпълнена, страната ни ще се върне към изпълнението на сделката, незабавно", увери Песков.

Той уточни, че решението да не се подновява споразумението не е свързано с нощната атака срещу Кримския мост, която той нарече "терористичен акт" и обвини Украйна.

Украинската армия допуска, че атаката може да е провокация от страна на самата Русия. Украинските медии обаче цитират анонимни източници, които твърдят, че зад инцидента стои Службата за сигурност на Украйна.

"Между тези събития няма абсолютно никаква връзка. Още преди терористичната атака позицията беше заявена от президента Путин", категоричен бе Песков.

Отделно, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че днес Русия официално е уведомила турската и украинската страна, както и ООН, за възражението си срещу удължаването на споразумението.

Турският президент Ердоган обаче твърди, че Путин иска обратното.