Премиерът на Естония Кая Калас заяви, че нейната страна успешно е спряла хибридна операция на руските служби за сигурност на естонска територия, предава Ройтерс.

Службите на Естония са идентифицирала хората, които миналата година са нападнали автомобилите на вътрешния министър и на журналист. 10 души са били задържани. Смята се, че са работили в сътрудничество с руските служби. Целта на хибридната операция срещу Естония е била да се всее страх и да се създаде напрежение в естонското общество.

Според доказателствата заподозрените са следвали инструкции от руските служби, събирали са информация и са извършвали различни престъпления – вандализъм срещу автомобили на представител на изпълнителната власт, на журналист, както и срещу паметници, допълва обществената медия на Естония ERR.

„Образувано е производство по Наказателния кодекс, който се занимава с престъпления срещу сигурността на Република Естония“, каза държавният прокурор на Естония Трину Олев.

„Не можем да пренебрегнем тежестта на разследваното престъпление и факта, че според заподозрените те са били готови да участват в дейности срещу сигурността на Република Естония, без да мислят за последствията“, добави тя.

Директорът на службите на Естония Марго Палос допълни, че рано или късно тези, които застрашават сигурността на Естония ще бъдат заловени.

„Няма широка подкрепа за този вид дейности, целящи разделение на обществото. Русия не постига целите си. Изпълнителите не постигат много. Руските служби не се интересуват от съдбата на вербуваните. Те са използвани като инструмент, а след това са оставени на произвола“, допълни той.

„Някои от извършителите са вербувани чрез социалните мрежи. Бдителни хора вече оказаха помощ и ви призовавам да уведомите полицията, ако забележите някой извършител на подобни нападения“, каза още Палос.

Разузнаването на Естония се опасява, че подобни нападения могат станат и на други места.

„Бих казал с голяма увереност, че подобни действия са извършвани не само срещу Естония, но и срещу други страни. Тук не сме по-различни", каза генералният директор на Службата за външно разузнаване Каупо Росин.

Преди седмица Руската федерация постави премиера на Естония Кая Калас в списък за издирване. В него са включени и министърът на културата на Литва, както и депутати от предходния парламент на Латвия.

Службата за държавна сигурност на Латвия съобщи, че е задържала лице, заподозряно в оскверняване на мемориал в Латвия, действайки под инструкциите на руските специални служби. Задържаният е опитал провокации в други балтийски държави.