„Мисля, че е крайно време да извадим главите си от пясъка, да престанем да се занимаваме с нашите провинциална крамоли и да се върнем там, където ни е мястото“.

Това каза президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Босна и Херцеговина.

Държавният глава направи този коментар пред паметника на приятелство, който Босна и Херцеговина изгради в знак на признателност към това, че България първа в света признава независимостта ѝ през 1992 г.

„Моят въпрос към българските партии и политици е къде остана тази Българи, която първа реагираше на всички важни проблеми в региона, която водеше във вземането на решения“, заяви президентът.

 

По думите му Босна и Херцеговина гледа на страната ни като на  достоен и силен член на НАТО и на Европейския съюз и гледат към нас с надежда да я подкрепяме.

На въпроса дали смята, че заплахата към шефа на Военната прокуратура Ивайло Сотиров е заради разследването на авиокатастрофата от 13 септември Радев отговори: „Изключвам такива връзки, но заплахи за живота на когото и да било са недопустими в България“.

Гарантирането на сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина е от ключово значение за региона на Западните Балкани, подчерта Радев по време на срещите си с властта в Сараево.

Той увери, че страната ни остава твърдо ангажирана в операция „Алтея“, която е продължение на полицейската мисия на ООН в Босна и Херцеговина за гарантиране на мира след като войната приключи.

Радев посети и военната база „Бутимир“, в която са базирани и българските военнослужещи, участващи в операция „Алтея“.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK