Процедурата за импийчмънт на Доналд Тръмп отекна и в кулоарите на ООН. Българската делегация очаквано обяви, че това е вътрешнополитически проблем на Съединените щати и нямат право да изразяват официални позиции по този въпрос. Президентът Тръмп е отменил срещите си днес в ООН, за да се върне във Вашингтон след като стана ясно, че демократите в Камарата на представителите стартират разследване.

На въпрос дали се коментира стенограмата в кулоарите, президентът Румен Радев отвърна: „Разбира се, че това е една от темите, но нека да я оставим, това си е вътрешноамерикански проблем".

"Няма как която и да е друга държава да се намесва или да има официален коментар по тази тема”, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

На държавния прием за световните лидери, участващи в сесията на ООН, президентът Тръмп е разговарял с българския си колега Румен Радев.

Радев е поставил въпроса за визовите облекчения заради стратегическото партньорство в отбраната и даде пример с Полша, която е успяла да договори подобни отстъпки.

Президентът се срещна с Майкъл Блумбърг на глобалния икономически форум и обяви, че очаква повече инвестиции у нас, за да се справим с  "икономическата нестабилност".

Паралелно с това външният министър участваше във формат, посветен на Либия, където се води най-голямата война на дронове в света в нарушение на ембаргото и фактът, че Либия е транзитна държава за много нелегални мигранти.