Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор през юли да разследва дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на компания, в която е работел синът му.

Това показва публикуваната днес от администрацията  на Тръмп стенограма на разговора, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно", казал Тръмп в този телефонен разговор от 25 юли според стенограмата от пет страници.

Тръмп има предвид недоказани твърдения, че Байдън се е опитал да се намеси в разследване на украинската прокуратура на сина му Хънтър, отбелязва АП.

Разговорът на Тръмп със Зеленски е споменат в жалба на анонимен разобличител срещу Тръмп от средата на август. Тя е основен елемент в обявеното вчера от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси разследване, което да установи дали Тръмп подлежи на импийчмънт.

Тръмп също така потвърди, че е наредил да се замрази отпускането на близо 400 милиона долара помощ за Украйна няколко дни преди телефонния разговор. Президентът на САЩ твърди, че това не е било нарушение.

Тръмп днес пусна гневни туитове по повод разговора си със Зеленски и започнатото от демократите в Конгреса разследване дали да бъде отстранен от длъжност, предаде ДПА.

"Ще се извинят ли демократите, след като видят какво се е казало в разговора с украинския президент? Би трябвало. Това беше идеален разговор и ги свари неподготвени!", туитна Тръмп.

"Няма президент в историята на тази страна, с когото да са се отнасяли толкова зле, колкото с мен. Демократите са парализирани от омраза и страх. Никаква работа не вършат. Не бива да се допусне това да се случи с друг президент. Лов на Вещици!", написа Тръмп в друг туит.

По повод публикуваната днес стенограма Франс прес изважда още няколко акцента от разговора, освен темата за Байдън и сина му.

В даден момент става дума за услуга, но тя касае случай на хакване.

"Бих искал да ни направите услуга", казва Тръмп на Зеленски, като споменава по един объркан начин хакване на имейла на сървър на Демократическата партия, което бе в зародиша на разследването на руската намеса в изборите в САЩ, тровещо мандата на Тръмп. Следователно "поисканата" услуга от Тръмп както изглежда няма никакво отношение с Байдън, отбелязва Франс прес.

"Бих искал да стигнете до дъното на нещата... Всичко, което можете да направите, е много важно да го направите, ако е възможно", е допълнил Тръмп, обяснявайки, че "Украйна знае много по този въпрос".

"Бих искал (американският) министър на правосъдието да ви се обади, на Вас или на Вашия екип", за да обсъди това, допълва американският президент, добавяйки, че иска неговият адвокат Руди Джулиани да говори също с украинците.

"Господин Джулиани е един много уважаван човек. Той беше кмет на Ню Йорк... и ще поискам от него да ви се обади", казва още Тръмп.

В даден момент в разговора Зеленски пък споменава, че е прекарал време в един от хотелите на Тръмп - Тръмп тауър в Ню Йорк.

"В действителност последният път, когато бях в САЩ, нощувах в Ню Йорк близо до Сентръл парк и отседнах в Тръмп тауър", казва той.

Зеленски освен това признава, че е почерпил опит от Тръмп.

"Признавам Ви, че имах повод да науча неща от Вас", казва Зеленски на Тръмп. "Използвахме не малко от Вашите таланти и от Вашето познание и можахме да го превърнем в пример за нашите избори", казва той.

"Опитваме се да работим здраво, защото искаме да пресушим тресавището тук в нашата страна", казва още Зеленски на Тръмп, като подема един от лозунгите на милиардера от предизборната му кампания през 2016 г., гласящ: "Да пресушим тресавището" или да отървем Вашингтон от неговите интриги.

В хода на разговора Зеленски получава покана от Тръмп за визита в Белия дом.

"Веднага щом имате желание да дойдете в Белия дом, не се колебайте да се обадите. Посочете ми дата и ще уредим нещата. Нетърпелив съм да Ви видя", казва Тръмп на украинския си колега.

В разговора Тръмп не пропуска и да отправи хаплив коментар за Германия.

"Правим много за Украйна", допълва той. "Разгръщаме много усилия и влагаме много време, много повече от европейските страни... Германия не прави почти нищо за вас. Всичко, което те правят, е да говорят и мисля, че вие наистина трябва да говорите за това с тях. Когато говорех с Ангела Меркел, тя споменаваше Украйна, но тя не прави нищо", казва Тръмп.