Вече две години демократите в САЩ говорят за импийчмънт на президента, а един телефонен разговор между Доналд Тръмп и украинския му колега  Володимир Зеленски даде повод за старт на процедурата. Твърди се, че Тръмп е заплашил да спре финансовата помощ на Украйна, ако не разследва бизнеса на сина на кандидата на демократите Джо Байдън. Според демократите с този разговор Тръмп нарушава националната сигурност. 

Призивите да се разследва Хънтър Байдън не са нови. През 2014 г. баща му Джон Байдън е вицепрезидент. А синът е нает от украинска петролна и газова компания на платено място в управителния съвет.

Сигналът, че Тръмп е опитал да въздейства на Киев, за да нанесе удар по политически опонент, се проучва от месеци, заяви председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Снимка: Reuters

„Президентът е нарушил президентската си клетва, предал е националната сигурност и честността на нашите избори. Затова днес съобщавам, че Камарата на представителите започва официално разследване по импийчмънт.", обяви Пелоси.

В отговор Белият дом разпространи стенограма на разговора със съгласието на президента Зеленски.  От стенограмата личи че Тръмп е подчертал колко добро са направили Съединените щати за Украйна и моли за услуга, за да се възобнови разследване срещу конкретната компания.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вижте, това просто е продължение на лова на вещици. Най-лошият лов на вещици в политическата история”, заяви Доналд Тръмп.

От Ню Йорк украинският президент Володимир Зеленски отговори шеговито, че само шестгодишният му син може да му окаже натиск. 

Снимка: EPA

„Никой не може да ме притиска, защото аз съм президент на независима държава. Натиск върху мен може да оказва само моят син, който е на шест години”, заяви Зеленски.

Процедурата по импийчмънт е дълга и сложна. За да успеят демократите е необходимо и мнозинство от две трети в Сената, където пък доминират републиканците.

„Пелоси не може едностранно да реши какво ще се случва тук”, заяви пък републиканският конгресмен Евин Маккарти.

Разследването все пак може да окаже влияние на предстоящите президентски избори догодина. 

Снимка: Президентство на Република България

Доналд Тръмп даде прием по повод 74 сесия на ООН. В официалния си профил в „Инстаграм” президентът Румен Радев публикува снимка, на която са със семейство Тръмп. Утре Радев ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН.