Председателят на Конгреса на САЩ и член на Демократическата партия - Нанси Пелоси обяви началото на официално разследване за импийчмънт на президента Доналд Тръмп в Камарата на представителите на САЩ, предаде БГНЕС.

Според информацията разследването ще се проведе заради твърденията, че Тръмп е оказал натиск на лидера на Украйна Володимир Зеленски да разследва политическия му съперник Джо Байдън.

„Действията на Тръмп разкриха позорния факт, че президентът се е отметнал от своята клетва, предател е националната ни сигурност и е предал целостта на нашите избори”, заяви Пелоси в телевизионно обръщение.

Президентът реагира на съобщението, колоритно го описвайки като "най-разрушителния лов на вещици на всички времена" и обвини Демократите, че са се съсредоточили върху партийните си различия, за да навредят на него и на Републиканците, вместо да се занимават със законодателството.

Зеленски пък отговори лаконично, като заяви, че само 6-годишният му син може да окаже натиск върху него. 

Междувременно стана ясно, че Белият дом ще даде на Конгреса разпечатката на разговора между Тръмп и Зеленски. Администрацията ще се опита да докаже, че служителят на разузнаването, подал сигнала за обезпокоителното поведение на президента на САЩ, е действал в рамките на злонамерена кампания срещу него.

Снимка: Reuters

Твърди се, че в телефонния разговор американският държавен глава е оказал натиск да се започне разследване за корупция срещу Хънтър Байдън - син на евентуалния му конкурент на президентските избори през 2020 г. - Джо Байдън. Според информацията Тръмп е задържал отпускането на военна помощ за Украйна.

Документът ще бъде изпратен в Конгреса. До момента не е ясно дали разпечатката ще бъде оповестена публично или ще стане достояние само на конгресмените, съобщава „Фокс”.

Анонимният засега служител на разузнаването, подал сигнала, вече има екип от адвокати, сред които и един от най-известните правни съветници на Хилари Клинтън на изборите през 2016 г.

Снимка: Reuters

Въпреки това Пелоси обяви, че процедурата ще остане на масата независимо какво показват документите на Белия дом, тъй като според високопоставени Демократи, Тръмп е извършил и други нарушения, които могат да доведат до свалянето му от поста.

В същото време президентът отхвърли разследването, заявявайки, че подобен ход само ще увеличи шансовете му за преизбиране през 2020 г.

„Ако Нанси Пелоси, го направи, всички казват, че това ще е положително за мен на изборите”, заяви Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Снимка: Reuters

В историята на САЩ само срещу двама президенти е започната процедура по импийчмънт – Андрю Джонсън и Бил Клинтън. И двамата останаха на поста си. Процедурата обаче е успяла да отстрани осем федерални съдии.